Klik hier om in te schrijven
 
Cursus “Taxeren en accepteren van psychische aandoeningen. Hoe doe je dat?”
GAV Nascholing Acceptatierichtlijn “Beoordeling van risico’s op arbeidsongeschiktheid in verband met psychische klachten of aandoeningen”
"Naar het oordeel van de rechtbank leggen acceptatierichtlijnen gewicht in de schaal voor het door de medisch adviseur uit te brengen advies, maar deze acceptatierichtlijnen zijn niet zaligmakend”, aldus een recente uitspraak van de Rechtbank Rotterdam in een zaak tussen een polishouder en verzekeraar.
Met betrekking tot het acceptatiebeleid bij psychische klachten in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen werd door de medisch adviseurs onder andere gebruik gemaakt van de GAV-handleiding, hoofdstuk psychische aandoeningen. 
De GAV heeft echter van dit hoofdstuk al jaren geleden afstand genomen, en daarvoor in de plaats is in 2017 een nieuwe Acceptatierichtlijn vastgesteld. Waar je voorheen nog gebruik kon maken van advisering over clausulering in de ’oude’GAV-handleiding, kan dat nu niet meer. De nieuwe richtlijn reikt handvatten aan voor een evidence-based risicotaxatie die vertaald moet worden naar een acceptatieadvies. 
Het is nu aan de medisch adviseurs van de individuele verzekeraars om een eigen acceptatiebeleid vast te stellen, dat gebaseerd is op de specifieke risico’s die de individuele verzekeraar zelf wil en kan aangaan en welke risico’s de verzekeraar aantoonbaar loopt, gezien zijn verzekerde populatie. 
Daarmee heeft de verzekeraar een meer op maat gesneden richtlijn in handen. 
Om inzicht te geven in hoe de nieuwe acceptatierichtlijn psychische aandoeningen toe te passen is, organiseert de GAV Onderwijscommissie de cursus “Taxeren en accepteren van psychische aandoeningen. Hoe doe je dat?“ In deze nascholing zullen handvatten worden aangereikt voor (de aanzet tot) het maken van een acceptatierichtlijn voor psychische klachten specifiek voor de eigen verzekeraar.
Datum en Locatie:
De cursus vindt plaats op donderdag 3 december in het Rosarium te Amsterdam en zal worden gegeven door Yvonne Bosma, medisch adviseur bij De Amersfoortse, Liesbeth Wijnvoord, medisch adviseur bij Movir en Erik Noordik, NSPOH.
Schrijf u snel in, want er is maar beperkt ruimte. Deelnemers worden uitgenodigd om zelf een casus in te brengen. ABSG heeft de cursus voor 6 uur geaccrediteerd. 
De kosten voor deelname bedragen 375,- euro exclusief 21% BTW.
Graag tot ziens op donderdag 3 december in het Rosarium!
Jessika Pietersen en Marjan Erkamp
Namens de GAV Onderwijscommissie 
 
Programma
9.00 uur ontvangst
9.30 uur start : Introductie: casussen die zijn ingestuurd en geleverd door de cursisten: hoe acceptatie nu doorgaans verloopt,Yvonne Bosma
10.15 uur : inleiding op de nieuwe acceptatierichtlijn, Erik Noordik
11.00 uur pauze
11.15 uur vervolg nieuwe acceptatierichtlijn, Erik Noordik
12.45 uur lunch
13.30 uur casuïstiek toegepast middels de nieuwe richtlijn ,Erik Noordik, Yvonne Bosma, Liesbeth Wijnvoord
15.00 uur pauze
15.15 uur het zelf ontwikkelen van een verzekeraar specifieke richtlijn, Liesbeth Wijnvoord
16.45 uur afsluiting